SV Merselo

SV Merselo: sportiviteit én gezelligheid
Als je op zoek bent naar een leuke sportclub voor het hele gezin, dan ben je bij SV Merselo aan het juiste adres. Ons sportpark De Vloet is deels gelegen in het MFA en biedt een moderne accommodatie aan onze voetbal- en korfbalteams, met onder andere een gloednieuw kunstgras korfbalveld.

Voetbal en korfbal
Onze voetbalafdeling heeft teams voor alle leeftijden: vanaf 4 jaar en 9 maanden kun je je al aanmelden. We hebben diverse jeugdteams, seniorenteams én de MAS (Mèrselse Ald Sterre): speciaal opgericht voor 55+ spelers die op vrijdagavond hun kunsten laten zien. Ook onze korfbalafdeling heeft voor ieder wat wils. We hebben diverse jeugdkorfbalteams, voor kinderen vanaf 4 jaar oud (onze Kangoeroe Klup), seniorenteams en een midweekteam.

Welkom, nieuwe leden en vrijwilligers!
Naast sportiviteit staat gezelligheid hoog in het vaandel. Bij SV Merselo vind je een fijne mix van prestatiegericht spelen en een leuke sfeer binnen team en club. We zijn een hechte
vereniging die altijd op zoek is naar nieuwe sportieve leden om onze teams te versterken. We zijn ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons willen helpen, van bardiensten tot
het organiseren van evenementen en vele andere taken.

Meer informatie?
Voorzitter Jack Claessens: ‘Ben je benieuwd naar SV Merselo en wil je meer informatie? Kijk dan op onze website (www.svmerselo.nl) voor alle informatie over onze teams, activiteiten en lidmaatschap. Of kom langs op ons sportpark om de sfeer te proeven en kennis te maken met onze leden en trainers.’


Logo van BS de Lier

Basisschool de Lier

De naam van onze school is een mooie metafoor voor het bouwen aan een nieuwe school, gelegen in het MFA. De Lier (ladder) is een middel om van het ene niveau naar het andere te komen.

Het unieke van elk kind
‘Ieder kind is uniek,’ zegt directeur Debby Broeren. ‘Vanuit het unieke van elk kind willen wij de leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling. We willen hen helpen het beste uit zichzelf te halen. Wij willen de kinderen een gevoel van eigenwaarde en zelfrespect meegeven en hun eigenheid benadrukken. Hierbij gaan we zoveel mogelijk uit van hun belangstelling waardoor zij experimenterend, zelfontdekkend en/of zelfsturend bezig zijn. Om zo zelfstandige, sociaal evenwichtige en gelukkige mensen te worden.’

Sociale ontwikkeling
Op De Lier leren en ontwikkelen kinderen vaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Dankzij deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij.

Goed contact
Wij vinden het ook heel belangrijk dat er een goed contact is tussen ouders en school. Wij proberen ouders optimaal te informeren via onze schoolgids en uiteraard via de gesprekken naar aanleiding van de vorderingen van de leerlingen. Ouders kunnen ook op school helpen. Bijvoorbeeld bij Jeelo-activiteiten.

Jeelo
Jeelo is een geïntegreerde methode voor wereldoriëntatie. Bij Jeelo komen vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, leefstijl, EHBO, verkeer, tekenen, handvaardigheid en drama in samenhang aan de orde. Deze vakken bieden we in projecten schoolbreed aan.


logo_tennisvereniging_merselo

Tennisvereniging Merselo

Tennisvereniging Merselo: leuk én levendig
Tennisvereniging Merselo (TVM) heeft bijna zeventig leden. Wij zijn aangesloten bij de nationale tennisbond KNLTB en we zijn vooral een recreatieve vereniging.

Tennispark
Ons tennispark Het Meuleveld (gelegen aan Grootdorp 99) is splinternieuw. We beschikken over twee all-weather kunstgrasbanen met verlichting. In het nieuwe MFA hebben we als TVM een eigen ruimte in de vorm van een serre waar de mogelijkheid bestaat om voor en/of na het tennissen een drankje te nuttigen.

Activiteiten
Voor onze leden organiseren we regelmatig een toernooi, en verder is er elke woensdagavond racketwisselen, waarvoor je je als lid kunt opgeven. Bovendien is er voor belangstellenden de mogelijkheid om tennisles te volgen bij een gediplomeerde tennisleraar. We bieden ook de mogelijkheid om een proefabonnement te nemen. Drie maanden lang kun je dan vrij gebruik maken van de tennisbanen voor een klein bedrag. We hebben hiervoor rackets ter beschikking. Je kunt dan tennislessen volgen (die we apart in rekening brengen).

ClubApp
Sinds 2023 maakt onze vereniging gebruik van de KNLTB ClubApp. Die heeft allerlei functionaliteiten, zoals clubnieuws; competitie- en toernooi-uitslagen; de ledenlijst; persoonlijk profiel; clubagenda en evenementen; tennismaatje zoeken. Ook het afhangen ofwel reserveren van banen gebeurt via deze app; het fysieke afhangbord behoort hiermee tot de verleden tijd.

Baan is (bijna) altijd beschikbaar
‘Tennisvereniging Merselo is een leuke en levendige vereniging,’ zegt voorzitter Joke Peeters. ‘We prijzen ons heel gelukkig met onze twee prachtige banen en de gloednieuwe serre. Het voordeel van twee banen voor een kleine zeventig leden is dat er vrijwel altijd een baan beschikbaar is om te spelen.’


JUM

JUM is er voor én door de jeugd JUM
(Stichting Jeugd Uit Merselo) is het jongerencentrum in Merselo. JUM werd in 1974 opgericht toen enkele jongeren bijeenkomsten wilden gaan organiseren voor de Merselose jeugd. Tot de dag van vandaag organiseren we bijeenkomsten en activiteiten, voornamelijk voor de jeugd uit Merselo en de basisschoolleerlingen uit Vredepeel. Dit doen we in de jongerenruimte van het gloednieuwe MFA.

Drie groepen
JUM is opgedeeld in drie groepen: Donderdaggroep: gemiddeld twee keer per maand organiseren we voor de jeugd in groep 6 en groep 7 van de basisschool een activiteit. Vrijdaggroep: elke vrijdagavond organiseren we een groepsavond. Afwisselend zijn dit discoavonden en activiteiten. Ook organiseren we elk jaar een kamp. Zaterdag- en zondaggroep: JUM is regelmatig geopend op de zaterdagavonden en zondagmiddagen. Enkele keren per jaar is er live muziek, daarnaast is er elk jaar het Halfvastenbal, Kerstmis en Oud op Nieuw. We proberen zes keer per jaar een thema-avond te organiseren, we organiseren uitstapjes en je kunt bij ons op groot scherm voetbalwedstrijden en Formule 1-races kijken. Elk jaar met carnaval toveren we JUM om tot het Baggehuus, de thuisbasis voor de jeugdcarnaval. Ook organiseren we elk jaar een kerstactie in Merselo: onze leiding doet dan een collecte in het dorp, stelt met de opbrengst kerstpakketten samen en bezorgt deze bij alle 80-plussers in Merselo.

Vrijwilligers zijn welkom
‘JUM draait volledig op vrijwilligers,’ zegt voorzitter Eric Arts. ‘Tijdens onze groepsavonden gaan we uit van het motto: “Voor de jeugd, door de jeugd”. Extra handjes of nieuwe vrijwilligers zijn bij ons altijd welkom! Richt je hiervoor tot een van de bestuursleden of loop eens binnen.’


50PLUS Merselo

Bij 50PLUS draait het om samen
50PLUS Merselo, opgericht op 18 juli 1962, is een organisatie van en voor 50-plussers die de belangen van senioren behartigt. Als vereniging willen we een positieve bijdrage leveren aan het sociale, mentale en fysieke welbevinden van onze leden. Daartoe organiseren we activiteiten om gezellig te kletsen, je conditie op peil te houden, een nieuwe hobby te leren of je blik te verruimen. Dit doen we bij onze nieuwe thuisbasis: het MFA.

Samen
Zoals onze naam al zegt, willen wij een vereniging zijn voor en door de 50-plusser. Samen voor elkaar zorgen, samen gezellige dingen doen en informatie delen die van belang is. ‘Samen’ betekent dat de leden alles mogen en kunnen inbrengen. Het bestuur reageert op behoeftes van leden en ondersteunt initiatieven. Het bestuur vergadert maandelijks. Wil je een onderwerp behandeld zien, dien het in bij de secretaris en het komt aan de orde (eventueel ook in de ledenvergadering).

Wmo
‘Als 50PLUS hebben we ook oog voor de meer zakelijke kant van het leven,’ zegt penningmeester Martien Emonts. ‘We ondersteunen onze leden als het gaat om wet- en regelgeving – zoals de Wmo. Onze dorpsondersteuner kan mensen hierbij helpen. Denk ook aan het invullen van belasting- en aanvraagformulieren, die tegenwoordig vaak digitaal zijn.’

Groenploeg en werkgroepen
De kosten van het lidmaatschap zijn slechts 25 euro per jaar. Veel van de kosten van onze activiteiten kunnen we betalen met de bijdrage die onze groenploeg bij elkaar harkt, knipt en schoffelt. Daarvoor zijn we deze groep leden zeer dankbaar. Onze vereniging kent meerdere werkgroepen die onze activiteiten organiseren. Dankzij onze leden is het mogelijk om onze vereniging in stand te houden en een gevarieerd programma te bieden. Je kunt al lid worden vanaf 50 jaar; aanmelden kan bij het secretariaat ([email protected]).


Dorpsraad Merselo

Dorpsraad Merselo: transparante belangenbehartiger

Geschiedenis dorpsraad Merselo
In 1968 kwamen de verschillende vertegenwoordigers van de Merselose verenigingen bijeen. Dit gebeurde onder leiding van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Tijdens deze bijeenkomst werd vastgesteld dat er behoefte was aan een commissie die de samenwerking in de Merselose gemeenschap kon bevorderen en kon helpen bij problemen van algemene aard. In 1980 vonden de eerste verkiezingen voor een Dorpsraad in Merselo plaats. Op 3 december 1980 kwam de Dorpsraad voor het eerst bijeen. Eind 1994 was de officiële oprichting van de Stichting Dorpsraad Merselo bij de notaris.

Ons doel
Het doel van de dorpraad is om het gemeentebestuur van de gemeente Venray te adviseren, met betrekking tot de leefbaarheid van het dorp Merselo en het welzijn van de inwoners, en alles wat daarmee verband houdt.

Thema’s
De afgelopen jaren waren we als Dorpsraad Merselo onder andere nauw betrokken bij de Omgevingsvisie, die in samenspraak met de gemeente en de inwoners van Merselo is opgesteld. Momenteel zijn we volop in gesprek over thema’s als wonen (er zijn initiatieven voor nieuwe bebouwing op de plek van basisschool De Lier en in de driehoek tussen Grootdorp, Kleindorp en De Steeg) en Vliegbasis De Peel, waarvan een eventuele reactivering consequenties heeft voor de leefbaarheid in ons dorp. Als dorpsraad proberen we hierbij steeds helder met onze inwoners te communiceren en hun belangen zo goed mogelijk te behartigen. Tevens zijn we als dorpsraad betrokken bij de exploitatie van de wensbus, die dankzij de vele betrokken vrijwilligers zorgt voor een betere mobiliteit in ons dorp. Ook de wekelijkse uitgave van het dorpsblad Os Krentje behoort tot één van de taken van de dorpsraad. Dit blad voorziet de inwoners van de nodige informatie.

Meepraten en meedenken
‘Wil jij ook graag meepraten en meedenken met de dorpsraad? Of gewoon eens een keertje komen kijken? Je bent van harte welkom om één van de openbare vergaderingen bij te wonen!’ Wil je je graag aansluiten bij de overige enthousiaste dorpsraadleden, neem dan contact op met secretaris Sandra Ploegmakers, via [email protected].


´t Raokeliezer

’t Raokeliezer rakelt de geschiedenis op
Heemkundestichting t Raokeliezer houdt zich bezig met het historisch materieel en immaterieel erfgoed in Merselo en omgeving. Het MFA biedt ons ruime opslagruimte voor ons archief met een fijne werkplek.

Vuurtje brandend houden
Onze naam werd tijdens de oprichtingsvergadering in 2004 gelanceerd door Jan Marcellis. Onze Stichting ‘raokelt’ de historie van Merselo en omgeving op en door te blijven raokelen houden we het vuurtje van onze Stichting brandend. Dat de ouderen onder ons ook wel eens op een andere wijze met het ‘raokeliezer’ hebben kennisgemaakt, mogen ze altijd zelf komen vertellen op onze bijeenkomsten, want deze zijn voor iedereen toegankelijk.

Wat doet onze stichting?
* We verwerven historische of hedendaagse voorwerpen (in eigendom, bruikleen of anders) die karakteristiek zijn voor de periode waarin ze gebruikt zijn of worden in Merselo en omgeving. Denk aan archeologische voorwerpen, kleding en klederdracht.
* We verzamelen kennis over deze voorwerpen en we beheren, archiveren, beschrijven en documenteren deze voorwerpen voor het nageslacht.
* We creëren en onderhouden fotoverzamelingen, film- en diacollecties met verantwoorde beschrijving, kaartsystemen en registers, literatuur en boeken.
* We bevorderen kennis en geschiedkundig, oudheidkundig, heemkundig, bodemkundig en volkenkundig onderzoek.
* We organiseren exposities en stellen de voorwerpen beschikbaar voor het onderwijs of andere instellingen.
* We verzamelen gegevens en documentatie over Merselo en voorwerpen die met Merselo te maken hebben.

Jonge aanwas
‘Een van onze doelstellingen is om ook jongere generaties te betrekken bij onze vereniging en dus bij de geschiedenis van ons prachtige dorp,’ zegt voorzitter Henk Wismans. ‘Zij leveren bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan onze website of de vormgeving van een boek. Het zijn leuke, vaak tijdelijke, projecten om aan mee te werken met prachtige resultaten. Nieuwe aanwas is altijd welkom bij ons!’


Fanfare St. Oda

Fanfare St. Oda: Muziek maak je samen
Al sinds 1918 is fanfare St. Oda een vereniging die niet weg te denken is uit Merselo. Naast eigen muziekopleidingen heeft St. Oda een actieve drumband, jeugddrumband en fanfare in huis. Allemaal onder leiding van enthousiaste instructeurs/dirigenten. Jaarlijks verzorgen wij optredens in eigen dorp, gemeente, provincie en zelfs in het buitenland.

Iedereen is welkom
Onze repetitieavonden zijn op maandag (fanfare) en vrijdag (jeugddrumband en drumband). Iedereen is welkom om te komen kijken én luisteren naar wat we zoal spelen en om de sfeer te proeven. Want wij zijn altijd op zoek naar nieuwe muzikanten, of je nou beginner bent, herintreder, of jarenlange ervaring hebt. Saxofoon, drums of xylofoon? Het maakt voor ons niet uit, als je maar met plezier muziek maakt.

Dicht bij de basisschool
‘We gebruiken het MFA voor onze muzieklessen, zodat we letterlijk en figuurlijk dicht bij de basisschoolleerlingen blijven en zo zichtbaar blijven en verbinding behouden,’ zegt bestuurslid Vera Michels. ‘Daarnaast organiseren we in samenwerking met de basisschool projecten rondom muziek. Zo hebben we de muziek verzorgd tijdens de musical “Sleutel naar Wijs” van de leerlingen uit groep 3 tot en met 6.’

Meer informatie?
Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op onze website www.stodamerselo.nl, ons volgen op Facebook (Fanfare St. Oda Merselo) en Instagram (st.oda.merselo), binnenlopen bij een repetitie of contact opnemen met Vera Michels ([email protected]). Ben je niet muzikaal


store